בדירה בשכונת שפירא בתל אביב בחרו הדיירים, מטעמי תקציב, לשלב באופן חלקי את הסטנדרט של הקבלן, וביחד עם הפתרונות היצירתיים שיצרה עבורם המעצבת אייר שפירא התקבלה תוצאה אורבנית פונקציונאלית.
המעצבת אייר שפירא משתפת בתהליך: בבית מתגורר זוג ביחד עם ילדיהם בגיל 3.5 ושנה.. הבית נמצא בשכונת שפירא בתל אביב. הדיירים רכשו את הדירה ממש כשהבניין קיבל טופס 4 והחל האיכלוס, ופנו אליי עוד בטרם חתמו על חוזה הרכישה. זהו בניין בן 3 קומות, גודל הדירה הוא 90 מ"ר, 4 חדרים. בנוסף ישנה מרפסת המקיפה את כל הדירה.
הדיירים הזכירו שוב ושוב את אהבתם לעיר, ומשם יצאתי לקונספט של דירה עירונית, מאוד פונקציונאלית בעלת עיצוב נקי, אבל חם. התקציב הראשוני היה 200 אלף ש"ח וחרגנו ממנו לכיוון ה-250 אלף ש"ח.
הדירה המקורית הכילה שירותי אורחים שהיו ממוקמים ממש בכניסה, בצמוד למקלחת הכללית. ביטלנו אותם, סיפחנו את החלל אל המקלחת הכללית ויצרנו מקום למכונת כביסה. חלק מהחלל הפך להיות למעשה נישה לארון מבואה גדול ועמוק (70 ס"מ) המיועד לארגון כל חלל הכניסה.
הוספנו מגירות קטנות לאחסון דואר ומפתחות, תאים פתוחים המכניסים קצת חום לחלל ועוד שני תאים המכילים גם קולבי תליית מעילים. בנוסף, יצרנו איזור אחורי שניתן לאחסן בו שואב אבק או מזוודות. זה היה השינוי היחיד שעשינו בתוכנית וכל שאר הבית נשאר בתכנונו המקורי.
הסלון הוגדר על ידי התכנון המקורי של אדריכל הפרוייקט. בסלון 3 קירות ובשניים מהם יש פתחי יציאה גדולים למרפסת. זה בעצם השאיר רק קיר אחד למיקום הטלוויזיה.
החלטנו על ספרייה פתוחה כדי שהספרים יהיו חלק מהחלל הציבורי. הספרייה מכניסה הרבה חום לבית ועומדת בניגוד לקיר פינת האוכל שהינו מאוד נקי ומינימליסטי.
המטבח נשאר מטבח הקבלן, הדיירים הגדירו אותו כעונה על צרכיהם, ולא רצו להשקיע כסף נוסף בהחלפה או בשדרוג. לכן, בתכנון פינת האוכל חשבתי על פתרון יצירתי בנגרות ש"יבלע" את המטבח הפשוט ויענה על כמה דרישות ביחד:
1. ייצר מקום מוגדר וחסכוני לפינת האוכל. בגלל חוסר מקום, הדיירים חשבו לוותר על פינת אוכל בתוך הבית ולהשתמש במרפסת לאירוח. מבחינתי זה לא דבר הגיוני שאין מקום נוח לאכול בו ארוחות משפחתיות.
2. יגדיל לנו משמעותית את מקומות האחסון בדירה – אחת מדרישות הפרוגרמה.
3. יעדן את "פשטות" המטבח ויהווה קיר קצה מבחינה עיצובית.
פינת האוכל הוגדרה בהמשך למטבח על ידי החלון-ספסל שיצרתי בקיר נגרות. הרעיון לחלון ספסל עלה מתוך הצורך לחסוך במקום. בדרך כלל כששמים כסאות עם הגב לקיר יש לשמור על מרחק מינמלי בין השולחן לקיר של 90 ס"מ על מנת שזה ייראה טוב וירגיש נוח. במקרה של ספסל, עומק הספסל כבר מגדיר את המרחק מהקיר וחוסך במקום. רעיון נוסף לחסכון במקום היה חיתוך הצוקל בהתאם לרגלי השולחן על מנת להצמידו לספסל, כשלא נעשה בו שימוש.
התלבטנו רבות לגבי צבע הנגרות החדשה. בהתחלה חשבנו שכל הנגרות תהיה בצבע או חומר אחר מהמטבח הקיים, אבל לאחר שהוחלט על יישום פרקט החלטנו ללכת על משחק של שחור-לבן בגלל הדומיננטיות של הקיר. החלק העליון של הקיר נשאר כמדף פתוח בצבע שחור ומסתיר את פתחי המזגן בתוכו. כסאות האוכל האדומים היו בחירה של הלקוחה בהתאמה לשטיחים שעברו בירושה משפחתית.
שני הדיירים עובדים באקדמיה ובנוסף עובדים לא מעט מהבית. היה ברור שאחד החדרים ישמש כחדר העבודה של שניהם וגם יהיה מספיק מרווח כדי ששניהם יוכלו לעבוד בו. עמדת העבודה מתחברת לארון בגדים נוסף, כך שניתן בעתיד להפוך את החדר לחדר של ילד מתבגר.
תכנון חדר השינה הזוגי היה מוגבל גם פה לאופציה אחת בלבד, כיוון שהקיר הגובל עם המרפסת היה קיר עם דלת יציאה.
המעברים בחדר הזה צפופים מאוד ולכן תכננתי ארון בגדים שחציו בעומק 40 ס"מ המתאים לבגדים מקופלים ומגירות. החלק המרוחק יותר מהדלת, באיזור בו מסתיימת המיטה היה עמוק יותר ויכול להכיל גם תלייה. שני החלקים קיבלו משחק של צבע וחומר שונים.
חדר השינה הזוגי מכיל גם חדר רחצה שכבר היה קיים עם כל החיפויים. הדרך היחידה שלי לשדרג אותו היתה באמצעות תכנון יחידת נגרות שתשב מעל המדף שנוצר מהניאגרה הסמויה.
חדר הממ"ד כרגע מכיל מיטת מעבר של איתמר, וארון בגדים גדול שתוכנן במיוחד עבור החדר. השטיח בחדר הילדים הוא עבודת יד של גיסתי המוכשרת אורלי.
בפרוייקט הזה היה לי חיבור מושלם עם הלקוחות. דיברנו את אותה שפה והכל זרם בטבעיות ובקלות. חייבת להגיד שבהתחלה כמעט ולא לקחתי על עצמי את הפרוייקט, כי בדרך כלל אני אוהבת להיות מעורבת גם בשלב התכנון אם מדובר בבנייה חדשה, או לתכנן מחדש את החלל, אם מדובר בשיפוץ. במקרה הזה, השינוי בחלל היה מאוד קטן ורוב עבודת העיצוב הייתה של תכנון נגרות – השלב הסופי בפרויקט מלא.
אני מאוד אוהבת תכנון נגרות ולכן למדתי שגם בפרוייקטים ללא תכנון כמו בפרוייקט הספציפי הזה, אני יכולה מאוד ליהנות. למדתי גם לכבד את רצון הלקוחות ושממש לא צריך להיבהל ממטבח קבלן.
עיצוב: אייר שפירא
צילום: שירן כרמל
רשימת הפריטים
נגרות: נגריית "טימבר" של יוחאי וייכמן
תאורה: טרנד לייט-חדרה, כלי אור-רמה"ש
שולחן פינת אוכל: חיים אבגי
כסאות (פינת אוכל, אי ופינת עבודה) ושולחן חוץ: פיק אפ
ספת סלון ושולחן קפה: בדוסה
מיטת הורים ואקססוריז: איקאה
מדף מעל מיטה עם תאורה: בתכנון משותף עם כלי אור-רמה"ש
השידה הכחולה במבואה: שוק הפשפשים
התמונה מעל השידה הכחולה: מחדר ילדותו של הדייר

ממש יפה !!
אשמח לדעת מאיפה הטפט בחדר הילדים
תודה 🙂
הי רוני,
בחדר הילדים לא מדובר בטפט.
עשינו שילוב של צביעה בצבע אחר והדבקת מדבקות שנקנו ברחבי הרשת….
אמנם לא אובייקטיבי, אבל עדיין גאה מאוד בבתי אייר.
פשוט מושלם!