עולם האדריכלות ועיצוב הפנים מלא בפרויקטים מרתקים, אבל יש משהו מיוחד בעיסוק במבנה שאינו שגרתי, כזה ששובר את המסגרת המוכרת ומציג גישה חדשה למגורים. זו הפעם הראשונה שאנחנו מסקרות יורט, ומרגש לגלות כיצד מבנה מסורתי ומעגלי יכול להפוך לבית מעוצב, מוקפד ופונקציונלי שמתאים לחיים מודרניים.
מי שהובילה את הפרויקט הזה היא מעצבת הפנים שרון גת, אשר לא רק תכננה מבנה ייחודי, אלא גם הפכה מגבלות לאתגרים יצירתיים באמצעות חשיבה מחוץ לקופסה.
מגורים בבית עגול מעצימים את הקשר בין האדם, המרחב והסביבה. הגיאומטריה העגולה אינה רק בחירה עיצובית, אלא דרך חיים. הלקוחות חיפשו פתרון אקולוגי, קל משקל, המספק חוויית מגורים המאפשרת תחושת חופש אמיתית. היורט, שעומד בפני עצמו בלב נוף פתוח, מציע חוויה שונה לחלוטין מבית קונבנציונלי, הן מבחינת החומרים והן מבחינת הקשר הישיר עם הטבע.
בניגוד לבתים מרובעים, המחולקים לאגפים ישרים, המבנה העגול והגג הגבוה והמשופע יוצרים חלל זורם ורציף. היעדר פינות חדות מאפשר לעין לשוטט בחופשיות במרחב, ותחושת הזרימה מתורגמת גם לתחושה פיזית ורגשית. במבנה מעגלי, כל נקודה מחוברת לאחרת, מה שיוצר תחושה הוליסטית של שלמות והרמוניה.
תכנון מסוג זה שונה לחלוטין מתכנון של בית רגיל, ודרש ממני מחקר מעמיק. בנוסף על האתגרים המבניים, היה גם צורך במיקום מדויק של היורט על המגרש, כך שייפתח אל האזורים המועדפים וימקסם את הקשר עם הטבע, תוך שמירה על פרטיות מירבית.
מהחלון העגול שבמרכז הגג חודר אור טבעי אל תוך החלל המרכזי, ומדגיש את תחושת הפתיחות והקשר עם הסביבה. בהיקף החלל הציבורי תוכננו חלונות רצפה-תקרה, היוצרים מקצב אחיד לאורך הקיר העגול ומעצימים את הזרימה בין הפנים לחוץ. החלל המרכזי הפתוח, המשתרע בקשת של 220 מעלות, מספק קשר עין ישיר עם החוץ מכל נקודה, כאשר כל זווית מציעה נוף משתנה, ההופך את החוויה למגוונת ודינמית.
בקצה המטבח, הקירות נפתחים פנימה בזווית של 160 מעלות, מה שיוצר אשליה אופטית שבה קצות הקיר נעלמים מעבר לשדה הראייה. את הדלתות תכננתי בקו אפס, כך שהן נטמעות בקירות ואינן שוברת את הזרימה הטבעית של המרחב.
המטבח ממוקם מעט מעבר לנקודת האמצע של היורט, ומשמש כגבול טבעי בין האזור הציבורי לאזור הפרטי. גב המטבח מתפקד כקיר מפריד המגדיר את שני החלקים, מצד אחד, החלל המרכזי הפתוח, ומצדו השני, אזור השינה והרחצה, המעניקים פרטיות מבלי לנתק את החוויה הכוללת של הבית.
התחלנו את התהליך כשברשותנו נתונים ברורים לגבי עלות בניית השלד של היורט, אך הבנייה בתקופת המלחמה הציבה אתגרים משמעותיים בניהול התקציב, עקב התייקרויות בלתי צפויות. בכל החלטה תקציבית הפעלנו שיקול דעת נקודתי, מתוך רצון לאזן בין הרצוי לאפשרי. לעיתים, דווקא עבור פריטים שהיו חשובים לנו במיוחד, הצלחנו למצוא פתרונות במסגרת תקציב צנוע, תוך גמישות מחשבתית והימנעות מקיבעון עיצובי.
אחד הגורמים שסייעו לנו לשמור על מסגרת התקציב היה השימוש ברהיטים הקיימים של בני הזוג. מכיוון שהם הגיעו עם מרבית הריהוט שלהם, לא נדרשו רכישות חדשות משמעותיות, מה שאיפשר למקד את ההשקעה באלמנטים מבניים ועיצוביים שהיו מהותיים לתכנון הבית.
במסגרת מחקר מקיף שערכתי על יורטים ברחבי העולם, הבחנתי שרובם מעוצבים בסגנון כפרי כבד ומסורתי. הבנתי שעל אף שהעץ הוא חומר מרכזי ובלתי נפרד ממבנה היורט הקלאסי, רציתי להימנע מהמראה המסיבי והעמוס המאפיין רבים מהם. במקום זאת, פיתחתי קונספט השואב השראה מהסגנון הסקנדינבי, המתמקד בגוונים מעודנים ושילוב חומרים המעניקים לחלל תחושת קלילות ואיזון.
בחרתי לשלב סוגי עץ שונים באופן המייצר הרמוניה טבעית ומודרנית: שלד ורצפה מעץ אורן בגוון מולבן, קירות מעץ בירץ' טבעי ובהיר, ארונות מטבח מלוחות גבון בגוון חום-אדמדם, וארונות בחדר השינה ובמקלחת מעץ אלון מולבן. כך הפך העץ לאלמנט מאחד אך עם זאת מגוון – שילוב עדין של גוונים ומרקמים היוצר איזון בין החום הטבעי של החומר לבין האווריריות והקלילות שרציתי להשיג במרחב העגול.
האתגר העיקרי נבע מהעובדה שהמבנה אינו מיועד להכיל תשתיות קבועות. מעטפת היורט דקה וגמישה, ולכן אינה מאפשרת שילוב תעלות ומעברים לתשתיות כפי שמקובל בבנייה רגילה, אך דווקא מגבלות אלו הפכו למנוע יצירתי והובילו אותי לפיתוח פתרונות טכניים שהשתלבו באופן טבעי כחלק מהעיצוב הכולל, תוך שמירה על אופיו הייחודי של היורט והתאמתו לסגנון חיים מודרני.
אתגר משמעותי נוסף היה תכנון התאורה. בהיעדר תקרה מישורית, האפשרויות הרגילות להתקנת תאורה לא היו ישימות. התקרה המחוזקת בקורות אלכסוניות, דרשה חשיבה מחודשת על אופן פיזור האור בחלל. לאחר בחינת מספר אפשרויות, בחרתי בפתרון המבוסס על תליית שבעה גופי תאורה מהקורות האלכסוניות, תוך תכנון קפדני של פיזורם כדי להאיר באופן שווה את החלל. לאורך הקיר העגול שולבו גופי Uplight / Downlight, שהוסיפו שכבות אור נוספות והדגישו את המבנה הייחודי של היורט.
לאחר לבטים רבים, החלטנו ליצור אוסף של גופי תאורה שונים זה מזה כדי להדגיש את ההפרדה בין האזורים בחלל הציבורי ולשמור על תחושת הדינמיות בעיצוב. כל גופי התאורה נבחרו מהאתר NEXT, ושולבו בקפידה כך שיחזקו את האווירה החמה והמודרנית של הבית.
האמבטיה בחדר השינה תוכננה כאלמנט ייחודי ומרכזי – היא חורגת מגבולות הרצפה הבסיסית של היורט, ויוצרת תחושה של מרחב פתוח ומשוחרר. מיקומה, מול חלון גדול המשקיף אל הנוף, מאפשר חוויית רחצה בלתי שגרתית, המחברת באופן ישיר בין הפנים לחוץ ומעצימה את תחושת הרוגע.
בשל המורכבות של המבנה הלא שגרתי, הקפדתי להיות נוכחת ולהיות חלק בלתי נפרד מתהליך הבנייה. עבדתי בצמוד לקבלן, חשבנו יחד על פתרונות, מדדנו, סימנו, בחנו חומרים וקיבלנו החלטות משותפות, תוך התאמה מתמדת לדרישות הייחודיות של היורט. כל פרויקט מביא איתו התרגשות, אבל כאן, בשל רמת המעורבות הגבוהה שלי, התחושה בסיום הייתה מיוחדת במינה. גאווה אמיתית ושמחה גדולה לראות את החזון מתגשם.
טיפים מהמעצבת
לפני שמתחילים פרויקט, חשוב להשקיע בלמידה מעמיקה של התחום. מחקר יסודי מאפשר קבלת החלטות מבוססות ידע והבנה, מוביל לפתרונות מדויקים יותר ומשפר את איכות התוצאה הסופית. מעבר לכך, תקשורת ברורה עם בעלי המקצוע היא קריטית להצלחת כל פרויקט. שרטוטים מדויקים והסברים מפורטים מצמצמים טעויות יקרות ומונעים עיכובים מיותרים בתהליך הבנייה.
בחירת חומרים מתאימים באיכות גבוהה היא השקעה שמשתלמת לטווח ארוך. לעיתים נכון להשקיע יותר באלמנטים מרכזיים, תוך מציאת פתרונות יצירתיים וחסכוניים עבור פריטים משניים.
בסופו של דבר, פרויקטים איכותיים דורשים זמן, ולעיתים גם תהליך של ניסוי וטעייה. הסבלנות משתלמת, הן במראה הסופי והן ביצירת חוויית מגורים שתעמוד במבחן הזמן.
עיצוב פנים: שרון גת
צילום: סוזי לוינסון
עוד על שרון גת>>
דף הפייסבוק של שרון גת>>
לחשבון האינסטגרם של שרון>>