בני הזוג רכשו בית ותיק ועמדו בפני הדילמה אם לשפץ את הבית הקיים או לבנות הכל מחדש. בסופו של דבר, הם בחרו לבנות מחדש, לאחר שהתברר שהקונסטרוקציות הישנות מגבילות מבחינה תכנונית והשיפוץ אינו משתלם מבחינה תקציבית. התכנון החדש מצליח לאזן בין האסתטיקה המינימליסטית שבני הזוג ביקשו, לבין הפונקציונליות הנדרשות עבור משפחה עם ארבעה ילדים.
האדריכל ירון אלדד משתף: זהו בית פרטי בשטח בנוי של כ-300 מ"ר, הממוקם על מגרש בגודל של כ-580 מ"ר באחת מערי השרון. בבית מתגוררים בני זוג בשנות ה-40 לחייהם וארבעת ילדיהם. לפני שרכשו את המגרש, עליו עמד במקור בית ישן בשני מפלסים שנבנה בשנות ה-80, התגוררה המשפחה בבית באחד הרחובות הסמוכים. הוויז'ן של בני הזוג היה לתכנן בית אדריכלי שיותאם במדויק לצרכיהם ולאורח חייהם. לאחר בחינה מעמיקה של תשתיות המבנה הקיים, התברר כי הקונסטרוקציות הישנות מגבילות מבחינה תכנונית ואינן תואמות את החזון. בנוסף, נמצא כי שיפוץ המבנה אינו משתלם מבחינה תקציבית. בעקבות זאת, הוחלט להרוס את המבנה הישן ולתכנן בית חדש לחלוטין, שיענה בדיוק על הפרוגרמה והצרכים של המשפחה.
הבקשה הראשונית של בני הבית הייתה לתכנן סביבת מגורים מינימליסטית הנשענת על חומר מרכזי אחד, שישלוט בעיצוב הפנים והחוץ כאחד. בהתאם לכך, יצרנו סדרת הדמיות, כשכל אחת הדגישה חומר דומיננטי שונה. הבחירה הסופית נפלה על הבטון החשוף – חומר בעל נוכחות חזקה, שמלווה את הפרויקט לכל אורכו. הבחירה בבטון החשוף כמרכיב המרכזי בפרויקט מגלמת גישה עיצובית מינימליסטית ונקייה.
מופע הבטון החשוף מתחיל כבר בגדרות המגרש, שגם הן, בדומה לבית עצמו, נבנו מבטון. בגדרות שולבו אלמנטים ממתכת קלה מושחרת, שמטרתם לשבור את המאסה וליצור מקצב חזותי מעניין בחזית. כך, למשל, ניתן לראות את המתכת בשער הכניסה, בפילרים ובשערי החניות. תהליך יצירת טקסטורת הבטון היה מדויק וקפדני – עוד בשלב התפסנות הוגדרו הגוון והמרקם הסופיים. תבניות מקרשים במידות מדויקות הוכנו מראש, והקבלן יצק לתוכן את הבטון שהעניק את הטקסטורה הרצויה.
פרט נוסף המתגלה כבר משער הכניסה הם הלוברים שהותקנו בחזית הקדמית של הבית. מדובר באלמנטים אנכיים מודרניים בצבע שחור, שנועדו לייצר הצללה ופרטיות. הלוברים מופיעים גם במרפסת של מאסטר ההורים, הנמצאת בצד השני של הבית. בעוד שבחזית הקדמית הותקנו לוברים סטטיים, במרפסת ההורים בחרנו בלוברים ניידים, הניתנים להזזה, לאיסוף ולסיבוב. הדבר מאפשר שליטה מלאה בכמות האור והאוויר החודרת לחלל, בהתאם לצורך.
משמאל לשער הכניסה תוכן חלל החנייה לרכבים, הכולל גם אזור תפעולי לנוחות מירבית. מול השער הוצבו מדרגות מובילות למבואת הכניסה, ובצד ימין ממוקמת חצר צדית המשמשת כשביל מעבר לחצר האירוח המרכזית שבחלקו הפנימי של המגרש. המדרגות עוצבו בגמר אבן טבעית אפורה, המשתלבת בהרמוניה עם האלמנטים מבטון החשוף. דלת הכניסה, דלת פיבוט בגובה מרשים של 3 מטרים, עוצבה מפח מושחר, המוסיף תחכום וניקיון עיצובי.
אחת המטרות המרכזיות בתכנון שלנו הייתה לאפשר קו ראייה פתוח מחזית הבית ועד חצר האירוח, מבלי שאף אלמנט יחסום את הנוף. האפקט הושג בזכות הקונספט הפתוח של קומת הכניסה ושימוש בפרופילי מינימל כהים מאלומיניום, המתפרסים מרצפה עד תקרה בפתחים הגדולים. הוויטרינות המתוכננות מאפשרות לפתוח את החללים לחלוטין, וליצור חיבור כמעט בלתי מורגש בין פנים הבית לחצר החיצונית.
אזור האירוח החיצוני מקורה בקומת המגורים הבולטת מעל קומת הקרקע. בדומה לעיצוב הבית, גם כאן ביקשו בני הזוג לשמור על סגנון אורבני-מינימליסטי. חברת Terri Gardens, המתמחה בפיתוח נוף, הופקדה על הגינון. החצר כוללת מעט מוקדי צמחייה ועצים, שנבחרו בקפידה ליצירת האווירה המדויקת. ריצוף אבן טבעית וריהוט נמוך משווים לחצר מראה נקי ואוורירי, התואם את הוויז'ן העיצובי של הבית.
תוספת ייחודית בחצר היא בריכה עם רצפה הידראולית מתכווננת. הבחירה בבריכה כזו נבעה ממספר סיבות: היא מספקת בטיחות מירבית בבית שבו מתגוררים ארבעה ילדים קטנים, מאפשרת הרחבה משמעותית של שטח האירוח, וניתן להתאים את גובהה לצרכים שונים, כך שהיא יכולה לשמש גם כשכשוכית לילדים וגם כבריכה עמוקה יותר.
משמאל לדלת הכניסה ממוקמים הסלון ופינת האוכל, בעוד שמימין ממוקם גרם המדרגות, שמוביל הן למפלס התחתון והן לקומת החדרים. המדרגות תוכננו כמוקד אדריכלי, ולכן מוקמו שלא בצמוד לקיר כלשהו, וזאת במטרה להפוך אותן לאלמנט עיצובי משמעותי. מעבר לתפקידן האסתטי, המדרגות ממלאות גם תפקיד פרקטי: הן מייצרות את ההפרדה המתבקשת בין האזורים השונים בקומת הכניסה הגדולה, תוך שמירה על תחושת פתיחות וגישה נוחה בין הפונקציות.
מעקה הפח המושחר שומר על אופיו הגולמי והמאסיבי, ואילו רצפת הטרצו בקומה חושפת באופן טבעי את האגרגטים והאבנים שביציקה, המעניקים לחלל עומק ואותנטיות. לאורך הציר המוביל למרתף שולב מעקה זכוכית, המעצים את התחושה האוורירית, ואילו המעקה שמוביל למפלס החדרים עוצב מפח מושחר המעניק לו נוכחות חזקה ומאופיינת.
אזור הכניסה כולל גם אלמנטים פרקטיים מעוצבים – קיר המחופה בעץ אגוז גולמי מסתיר בתוכו ארון אחסון מובנה ופתח נסתר לפיר כביסה, אשר עובר דרך שתי הקומות עד למרתף שבו ממוקם חדר השירות עם מכונת כביסה ומייבש. בהמשך, בקו אפס עם הקיר, ממוקמת דלת לשירותי האורחים. הקיר ממשיך ומתעקל לכיוון פינת המשפחה, שם שולבו בצורה חבויה ארון החשמל וארון התקשורת, לשמירה על מראה נקי ומינימליסטי.
המטבח עוצב כשילוב בין פונקציונליות לאסתטיקה תעשייתית. יחידת הגבוהים נצבעה בצבע מטאלי, ואילו האי במטבח עשוי מנירוסטה. כבית מארח ובעל דינמיקה משפחתית עם ארבעה ילדים קטנים, המטבח תוכנן לשמש כמרכז הפעילות היומיומית. הוא כולל תנורים מתקדמים, מקרר רחב, מקרר יינות שקוף ואי עם מקומות ישיבה דו-צדדית המאפשרת ארוחות משפחתיות יומיומיות נוחות.
לאחר דיונים והתלבטויות לגבי מיקום פינת האוכל, היא מוקמה בצמוד לסלון, במקביל לחלון זכוכית רחב שממנו נשקפת החצר הקדמית עם עץ זית בוגר במרכזה. המיקום הנבחר יוצר חיבור בין הפנים לחוץ, מה שמעשיר את החוויה האורבנית-טבעית של הבית.
פינת המשפחה תוכננה בצמוד למטבח, במטרה לשמור על קשר עין בין ההורים לילדים בזמן העבודה במטבח, וכך להבטיח אינטראקציה רציפה ונוחות מרבית.
בסלון תוכננה ספריית ברזל ייחודית בקומפוזיציה א-סימטרית, המשמשת כאלמנט עיצובי ופונקציונלי. חלקה פתוח וחושף את קיר הבטון שמאחור, בעוד שבאזורים הסגורים שולבו מערכות מיזוג אוויר ומערכות אודיו-וידאו. בתחתית הספרייה משולב קמין גלוי, שמוסיף חמימות ואינטימיות לחלל המרכזי.
שירותי האורחים, המוסתרים מאחורי הדלת הנסתרת בקיר המחופה עץ אגוז, יוצרים אפקט דרמטי מפתיע. הכניסה לחלל יוצרת תחושה של מעבר לעולם אחר, מודרני ועוצמתי. ללא חלון, האווירה בחדר מתעצמת, ומוקדי החומרים בולטים במיוחד: אבן טבעית כהה ממשפחת הגרניט לקירות, אריחים שחורים לרצפה ותקרה שנצבעה אף היא בשחור. מנגד, ארון הכיור עשוי מאבן טבעית בהירה, היוצר קונטרסט מדויק ומרהיב.
גרם המדרגות נחשף לאור טבעי מבעד לסקיילייט רחב הפתוח לשמיים, בהתאם לעקרון שמנחה תמיד את התכנון שלי: מדרגות חייבות להיות מוארות באור יום.
האור מדגיש את העוצמה של מעקות הברזל הכהים והדומיננטיים שעוטפים את גרם המדרגות. עם העלייה, מתגלה קיר בטון המפריד בין מאסטר ההורים למסדרון. המסדרון כולל שפע של פתרונות אחסון בארונות בצבע תואם, ומוביל למבואת חדרי הילדים.
קומת הילדים עוצבה מתוך מחשבה על עתידם, עם סוויטות פרטיות לכל אחד מהילדים, המותאמות הן לגילם הצעיר והן לצרכים שיתפתחו עם השנים. קומת המרתף מוקדשת לפנאי ולתחביבים וכוללת חדר טלוויזיה, פינת משחקים וחדר ייעודי לבניית טיסנים – מרחב שמאפשר לילדים לבלות יחדיו את שעות הפנאי מחוץ לחדרים הפרטיים, המיועדים בעיקר לשינה וללימודים.
מאסטר ההורים עוצב כסוויטה יוקרתית ומפנקת. הוא כולל חדר ארונות מרשים עם חזיתות שקופות, וקיר זכוכית שמפריד בין אזור השינה לחדר הרחצה. חדר הרחצה תוכנן בקפידה וכולל אמבטיה, מקלחון ושני כיורים המאפשרים פרטיות ונוחות לבני הזוג.
ויטרינת זכוכית מובילה למרפסת מרווחת ומקורה, שעוצבה כחלל מפנק לשהייה. המרפסת מאובזרת בקמין, מסך טלוויזיה, ספות מרופדות וצמחייה, וכאמור, מאפשרת לשלוט במידת האינטימיות בעזרת לוברים ניידים – סגירה מוחלטת למקסימום פרטיות או פתיחה מלאה לנוף ולחצר.
תכנון הבית הזה מזקק את האיזון בין החללים הדומיננטיים והחומרים התעשייתיים לבין האינטימיות והפונקציונליות שהמשפחה זקוקה לה. האתגר המשמעותי היה לשלב את הבקשה לבית מינימליסטי ואורבני עם הצרכים של משפחה פעילה, ולשמור על סביבת מגורים דינמית ונעימה למרות שרובה מורכבת מחומרים מאסיביים.
אדריכלות ועיצוב פנים: ירון אלדד
צילום: עמית גירון
עוד על ירון אלדד>>