כשרוברט, יליד אוסטרליה שגדל ליד חוף הים של סידני, חיפש להפוך את ביתו בקיסריה למקום שירגיש שלו, הוא ידע שזו לא תהיה רק מלאכת שיפוץ, אלא מסע של התאמה מדויקת לאופי, לצרכים ולסגנון החיים שלו.
המעצבות נכנסו לתמונה כשהבית עוד היה סגור, חשוך ומנותק מהחצר רחבת הידיים שפונה לים, והן הובילו תהליך מקיף שכלל תכנון ועיצוב מחדש, מתוך שאיפה לייצר בית פתוח, מואר, נינוח, שמחובר לטבע, לים וללב.
הילה גיא מרדכי והילה ברנר מסטודיו 2HILA משתפות בתהליך: על מגרש גדול בקיסריה תכננו ועיצבנו בית בן ארבעה מפלסים, בשטח בנוי של כ-300 מ"ר. הבית כולל חמישה חדרי שינה, פינת משפחה, חדר אירוח, מרתף גדול ומקלט. הדייר הוא רוברט, בחור אוסטרלי שגדל ליד חוף הים של סידני. לפני כן הוא גר כשש שנים בבית בקיסריה, שהרגיש לו רחוק מאוד מהאופי ומהתחושות שהוא מחפש בבית. את התהליך התחלנו יחד עם האדריכל זיו אריאב, שהיה אחראי על ההגשות מול הרשויות. אנחנו היינו אחראיות על כל יתר ההיבטים – מהתכנון והעיצוב ועד כל סט התוכניות, כולל המעטפת החיצונית והעבודה המפורטת על הפנים.
לפני השיפוץ, הבית היה סגור וחשוך, והחזית שלו הזכירה במראה שלה רפליקה של האקוודוקט בקיסריה – עיצוב שלא שיקף את האישיות של רוברט ולא את התחושות שהוא חיפש בבית. עם זאת, היה בו פוטנציאל אדיר וחצר רחבת ידיים הפונה לים. במשך כמה שנים רוברט התלבט אם למכור את הבית, אבל בסופו של דבר החליט על שיפוץ, כשהמטרה המרכזית הייתה למקסם את הקשר לחוץ – לגינה, לבריכה ולחוף הים שנמצא ממש מעבר לגדר.
כל המפגשים שלנו נערכו באנגלית, ואתגר לא קטן היה להבין את הניואנסים. רוברט לא גדל בארץ, והנימוס האוסטרלי שלו גרם לכך שלפעמים היה קשה להבין מה הוא באמת חושב. עם הזמן למדנו לקרוא אותו. הבנו שכשהוא אומר "אולי", הוא מתכוון "לא", וש"אני אחשוב על זה" בעצם אומר "אני אגיד לכן לא מחר". החיבור בינינו התהדק לאורך הדרך, והצלחנו לתרגם את הרצונות שלו לבית שמרגיש שלו באמת.
הקונספט שעמד לנגד עינינו לאורך כל הדרך היה יצירת תחושת פתיחות ואווירה פמיליארית. רוברט רצה בית שמרגיש נינוח וכזה שכל מי שנכנס אליו ירגיש שהוא יכול לחלוץ נעליים ולהתרווח על הספה. מבחינתנו, זה תורגם לשפה עיצובית נקייה, מדויקת וזורמת, בלי עודף פרטים ועם הרבה מרחב ונשימה. התקציב היה נדיב, מתוך כוונה להשתמש בחומרים איכותיים וטובים, אך מבלי לגלוש לעודף או יומרנות.
אחד הדברים הראשונים שעשינו היה שינוי גרם המדרגות – אלמנט מרכזי בבית שמתפרש על פני ארבעה מפלסים. הזזנו והצנענו את גרם המדרגות היורד למרתף, ובמקומו עיצבנו גרם מדרגות רחב ומרשים שמוביל לקומות העליונות. הבחירה במדרגות פתוחות, מרווחות ומשתלבות בנפח הכללי של הבית, לא הייתה אסתטית בלבד, אלא היא ביטאה את אותה תחושת פתיחות שרצינו להנכיח בכל חלל בבית.
ריצוף גדול דמוי בטון נפרש על פני כל קומת הכניסה, ממשיך לרחבת הישיבה החיצונית ואף מטפס על גרם המדרגות – מהלך שמחזק את תחושת הפתיחות והזרימה שרצינו להשיג בבית. גם בפלטת הצבעים שמרנו על רכות והרמוניה מונוכרומטית: גוונים של אפור, גרייז’, פודרה ונגיעות ורדרדות שמעדנות את המראה הכללי. רוברט לא מתחבר לצבעוניות עזה, אבל שמח להוסיף שוברי שגרה שמשדרים חום ואישיות.
אחת הדרישות הברורות ביותר שלו הייתה ספה גדולה באמת – כזו שמאפשרת לכל בני הבית ואורחים להשתרע עליה בנוחות. לשם כך פנינו לאיציק פטאל מ-ART, ויחד עיצבנו ספה מודולרית ענקית עם תצורות שונות של שכיבה וישיבה, כולל אפשרות לשבת עם הפנים החוצה, אל הנוף. את המאסה הגדולה של הספה ריככנו עם שטיח שהוזמן בעיצוב אישי מ־RUGS&CO, כך שהחזות הכוללת תישאר רכה, נעימה ומזמינה.
במטבח מיקמנו אי גדול ורחב. האי מיועד לישיבה ועבודה. הכיריים הגדולים מאפשרים לעמול על מלאכת הבישול ובו-זמנית ולהיות בקשר גם עם החוץ. הארונות הגבוהים בגוון החמרה מסתירים את ארון החשמל ודלת שירותי האורחים.
אחד האתגרים המשמעותיים בפרויקט היה מיזוג האוויר. מאחר והתקרה בקומת הכניסה נמוכה יחסית, רצינו להימנע ככל האפשר מהנמכות גבס שיפגעו בתחושת הגובה והמרחב. הפתרון הגיע בדמות תכנון נגרות חכמה, שבתוכה שולבו יחידות המיזוג. כך שהמערכת כולה נותרת סמויה מהעין, מבלי לפגוע בניקיון העיצובי ובתחושת הפתיחות של הקומה.
אתגר נוסף היה תכנון הירידה למרתף, שנמצאת ממש מאחורי קיר הטלוויזיה. כדי לשמור על מראה נקי ולמנוע עומס חזותי, תכננו דלת אסם רחבה במיוחד עם מנגנון הזזה נסתר. הפתח לירידה יכול להישאר סגור ולהיטמע בקיר, או להיפתח לגישה מלאה. כשהדלת פתוחה, היא נעה על המסילה ומסתירה את אזור התקשורת – פתרון פרקטי ודקורטיבי כאחד, שמאפשר שליטה מלאה על החשיפה של הפתח בהתאם לשימוש.
קומות המגורים חופו בפרקט אלון בגוון טבעי, שמוסיף חמימות וממשיך לסירוגין גם על גרם המדרגות – מהלך שמחזק את תחושת ההמשכיות בחלל. כל חדרי השינה עוצבו בקו רגוע ונקי, עם צבעוניות מונוכרומטית ובהירה, בהתאמה להעדפות של רוברט ולאופי הכללי של הבית.
יוצא הדופן היה חדר השינה של הבנות, ולשמחתנו, כאן רוברט שחרר לגמרי. ברגע שראינו טפט צבעוני ומלא אופי, ידענו שהוא בדיוק מה שהחדר הזה צריך. ההסכמה שלו הלכה איתנו עד הסוף, ויצרנו יחד חלל צעיר, נועז ושונה שמביא צבע ואנרגיה בדיוק במינון הנכון.
גם בחדרי הרחצה שמרנו על קו נקי ומדויק, עם חיפוי באריחים מדוקקים בגודל גדול במיוחד – פתרון שהעניק לחללים תחושת אחידות ורוגע. בחדר הרחצה של הבנות בחרנו לשבור מעט את המונוכרומטיות, עם קיר ורוד שהפך לאלמנט מרכזי בחלל. הגוון הזה לא היה מנותק מהשפה הכללית, להפך, הוא מהדהד טונים ורדרדים שמופיעים במינון מדויק ברחבי הבית כולו.
בקומה העליונה ממוקם חדר המאסטר, שבמרכזו חלון ענק הפונה ישירות אל הים ומכניס פנימה אור טבעי וזרימת אוויר נהדרת. כבר מהשלב הראשון היה לנו ברור שזה יהיה חדר שירגיש כמו חופשה – מקום מפלט פרטי, מפנק ושקט. העיצוב כאן מוקפד אך רך, ויוצר אווירה רגועה שמאפשרת להתנתק ולהירגע בסוף כל יום.
מחדר המאסטר מוביל מעבר ישיר אל חדר הארונות הגדול, שבו תכננו דלת נסתרת המובילה לחדר הרחצה הפרטי. חדר הרחצה עוצב כולו בלבן, עם מקלחון מפנק ואווירה זנית ומרגיעה, כהמשך טבעי לתחושת החופשה שרצינו לייצר בחדר השינה כולו.
בקומה העליונה ממוקם גם סלון נוסף, אינטימי יותר, עם ריהוט נמוך ומודולרי וערסל המשקיף אל הים. אחד האלמנטים האהובים עלינו ביותר בבית נמצא דווקא כאן – הספרייה. במהלך העבודה התלבטנו לא מעט מה לעשות עם הקומה הזו, וגם אחרי שהשיפוץ הסתיים והלקוח חזר לגור בבית, החלל נותר ריק.
כעבור מספר שבועות, כשהבית כבר הפך לשגרה, רוברט הבין שזהו המקום המושלם לסלון עבור הבנות – חלל שבו יוכלו לשחק, לצפות בטלוויזיה ולאחסן צעצועים. מכאן נולדה הספרייה: רצינו להמשיך את השפה ההוליסטית הרכה של הבית, אבל גם להכניס קצת קצב ועניין לקומה. התוצאה היא ספרייה עם צבעוניות עדינה אך לא צפויה, שמשלבת אחסון גלוי וסמוי, ומשחקים של מישורים ועומקים שנותנים לה נוכחות מבלי להשתלט.
גם בחלק החיצוני של הבית בוצע שינוי מהותי: פירקנו שדרת עמודים חיצונית עצומה, שהייתה נטולת פונקציה אמיתית, עם נוכחות כבדה ומוזרה שפגעה בתחושת המרחב. זה היה תהליך פיזי וטכני מורכב, אבל הרגע שבו העמודים הוסרו היה אחד הרגעים הכי מרגשים בפרויקט. פתאום כל החצר נפתחה, והבנו שהחסמים שחסמו את התחושה של זרימה ופתיחות פשוט נעלמו.
בגינה הגדולה תכננו מגוון פינות ישיבה, שכל אחת מהן פונה לכיוון אחר ומאפשרת חוויה אחרת של השהות בחוץ: ספות, כיסאות נוח, מיטות שיזוף, ערסלים וגם ספסלים בנויים שממוקמים אל מול הבריכה והנוף. היה לנו חשוב ליצור חוץ עשיר, מזמין ונגיש, כזה שמרגיש כמו המשך טבעי של הבית עצמו.
המורכבות של השיפוץ הזה נבעה ממספר גורמים: הגודל הלא שגרתי של הבית, השינויים הקונסטרוקטיביים המאסיביים שביצענו, המערכות המתקדמות ששולבו בו כמו חשמל חכם וחימום תת-ריצפתי, וכמובן – המלחמה, ששיבשה לכולנו את קצב החיים ואת לוחות הזמנים.ובתוך כל המערבולת הזו, הצלחנו, בזכות לקוח שהוא שותף אמיתי: מבין, מכבד, זורם, יודע לקבל החלטות ומצליח לא להיבהל גם כשמשהו משתבש. ובזכות קבלן מסור שהיה לנו יד ימין לאורך כל הדרך. יחד, יצרנו בית שאנחנו גאות בו מאוד. בית שמרגיש מדויק, אישי ונכון, עד הפרט האחרון.
טיפ מהמעצבות
בפרויקט כל כך גדול ומורכב, אנחנו ממליצות בחום לעבוד עם בעלי מקצוע שמכירים וסומכים עליהם. אנחנו בחרנו לעבוד עם אנשי מקצוע שמלווים אותנו לאורך השנים, ושאנחנו יודעות בדיוק מה כל אחד מהם מביא איתו לתוך התהליך. הקבלן שלנו אמיל מ-רשל הנדסה, הנגר שלנו – אסטרו פרוייקט בעמ, לסרי תאורה, חזי בנק וירון מצמרת פרקטים– שכל אחד מהם עשה את המקסימום כדי שהפרויקט יתנהל בצורה מיטבית.
תכנון ועיצוב פנים: סטודיו 2HILA
הגשות: זיו אריאב
צילום: קטיה לין
סטיילינג: דנה ומיטל מ-twom
לאתר של סטודיו 2HILA>>
לעמוד הפייסבוק של הסטודיו>>
לחשבון האינסטגרם של הסטודיו>>
עוד על הסטודיו>>