אחרי שנים שבהן עץ ממוחזר היה נחשב לחומר גלם נישתי, לאחרונה הוא עובר מהפך תדמיתי. מעצבים, אדריכלים ויצרנים בולטים בוחרים בו דווקא בזכות סימני הזמן שהוא נושא עמו – חריצים, פגמים, שכבות צבע מתקלפות וסימני שימוש שמספרים סיפור. השפה הזו מתחברת למגמות גלובליות של קַיָּמוּת, אך לא פחות מכך, לצורך גובר בעיצוב שמספר סיפור.
העץ הממוחזר משתלב כיום במגוון סגנונות, ולעיתים מופיע דווקא לצד חומרים מתועשים כמו MDF ופורמייקה. השילוב הזה בין הישן לחדש, בין האורגני למדויק, בין הגולמי למעובד – יוצר שפה חומרית חדשה שמציעה מראה עשיר ושכבות של טקסטורה.
סטודיו SHAYCLE הוא המוביל של המגמה הזו בישראל, שבה עץ בשימוש חוזר הופך לחומר גלם מרכזי בפרויקטים המשלבים בין אסתטיקה תעשייתית מחוספסת לאלמנטים מודרניים מדויקים. ביקשנו משי דהרי שיספר לנו על יתרונות החומר ועל האפשרויות השונות של השימוש בו.

קצת על שי
שי דהרי – בן 56, נשוי למרב ואב לשלושה: איתי, רוני וזואי. מתגורר בישוב קציר והבעלים של סטודיו SHAYCLE – לעיצוב וייצור רהיטים ומטבחים שבהם יש שימוש חוזר בעץ. את הסטודיו הקמתי מתוך אהבה לעץ בשימוש חוזר – חומר שספג חיים, נשא עליו זמן, ושיש בו עומק, רגש וזכרון. מרגש אותי לקחת לוח עץ שנראה אבוד, מכוסה שכבות של זמן ולכלוך, ולגלות מתחת את היופי.
העבודה שלי היא לא רק עם עץ, אני עובד עם אנשים. אני מקשיב ללקוחות, לומד אותם, משתדל להבין לא רק מה הם צריכים, אלא גם מה ירגש אותם, כדי שבסופו של דבר הרהיטים שאני יוצר יהפכו להיות חלק מהם, בדיוק כמו שהם חלק ממני.

מתחת לשכבות
העץ אוצר בתהליכי הזדקנותו את הזמן ואפשר למצוא אצלנו חומרי גלם שנושאים איתם זכרונות. הם מחורצים, מתולמים ומצולקים, ממש כמו בני אדם. הרהיטים והמטבחים שיוצאים מסטודיו שייקל נותנים כבוד לזמן האבוד ולסיפורים שמתחת לשכבת הזמן.
מה שמרגש אותי זה שאני מוצא חומר גלם שלכאורה נראה שאין בו כל שימוש, ובאיטיות חושף את כל היופי הנמצא מתחת ללכלוך והבלאי. לרוב אני מצליח לנחש איך יראה הנסיך ממעבה מחלפותיו, אבל לפעמים זו הפתעה גמורה שמותירה אותי פעור פה.
יחד עם זאת, לא כל עץ בשימוש חוזר זוכה להיכנס לסטודיו, אנחנו מחפשים חומר שספג עומק הן מבחינת הסיפור והן מבחינת הנראות הייחודית שלו.

תדר גבוה
מעבר לעובדה ששימוש חוזר של חומרים עושה טוב לעולם, העניין הזה מרתק בגלל התהליכים שהחומר סופג בעת הזדקנתו. אני מאמין שרהיט מעץ ממוחזר מכניס לבית תדר גבוה ומאפשר לטבע לקחת חלק ביצירה. זה תמיד מיוחד ולעולם לא חוזר על עצמו. עקב העובדה שאנו עובדים עם חומר בעל תדר גבוה, שיש מאחוריו סיפור, כך גם הקשר עם לקוחותיי. ישנו תהליך שדרכו אני לומד וחש את האנשים. זו הדרך היחידה שלי ליצור. הקשר עם האנשים יוצר חיבור ונסיון להבין את יופיים של העומדים מולי, ולספק להם רהיט שמחובר לרגש ולדגשים שאותם אספתי במפגשים עימם.

עמידות
לעץ בשימוש חוזר יש יתרונות רבים כחומר גלם. הבולט שבהם קשור לעובדה שזהו עץ שכבר הספיק להתייבש – אחוז הלחות בו נמוך מאוד, מה שמאפשר לו להיות יציב יותר ואינו מושפע משינויי מזג האוויר, מחום או מקור.
יתרון נוסף הוא שבניגוד למה שאולי חושבים, עץ בשימוש חוזר הוא חומר גלם עמיד יותר מכל יתר החומרים שמשתמשים בהם לחזיתות מטבח. זהו חומר אורגני שיכול להחזיק מאות שנים ללא פגע. ומכיוון שיש לו מראה ייחודי ופגעי הזמן הם חלק מיופיו – קשה לאתר בו פגיעה, מכיוון שכל סימן בו הופך לחלק מיופיו. זהו יתרון משמעותי שעומד מול המשטחים החלקים למראה, של חזיתות המטבח המתועשות.
לצד היתרונות הללו ישנם גם חסרונות כמו: תהליכי עיבוד ארוכים ומלאי שלא תמיד זמין, אך התוצאה הסופית והחד-פעמית היא הבונוס האמיתי שמפצה על הכל.


החומר הוא שותף
כל פרויקט מתחיל בבחירה של חומר הגלם הספציפי שיתאים למטבח המבוקש. אנחנו מקפידים על קשר רציף עם הלקוחות במהלך תהליך העבודה, כי קשה לחזות את התוצאה הסופית באופן מדויק. בתהליך הייצור עם עץ בשימוש חוזר מתגלים לעיתים צבע או טקסטורה מסוימת, שייקחו את הרהיט למקום קצת אחר. מעצבים ואדריכלים שעובדים עם שייקל כבר יודעים שחומר הגלם הוא שותף נכבד בתהליך העיצוב.


לכל החיים
אצלנו, סוג העץ כשלעצמו אינו הגורם המרכזי, אלא הדגש מושם על מופעי השחיקה ואופי ההתיישנות הייחודי של כל לוח עץ. תנאי אקלים, חשיפה לשמש ואופי השימוש המקורי יוצרים דפוסי שחיקה שונים, שמעניקים לחזיתות המטבח את אופיין הייחודי. כך למשל, עץ שעבר עשרות שנים ברצפת דיסקוטק ונשחק מסימני עקבים ייראה שונה לחלוטין מעץ בן 300 שנה שפורק מקתדרלה בסרביה. מעבר לאיכויות הוויזואליות, האיכות יוצאת הדופן של חזיתות המטבח מושגת בזכות טכניקת עבודה שפיתחנו, המאפשרת לנו להגיע ליציבות מבנית מהגבוהות בשוק. חזיתות הרהיטים עמידות באופן יוצא דופן, עד כדי כך שאנו מעניקים עליהן אחריות לכל החיים. השיטה הייחודית הזו, שגיבשנו לאורך השנים, מאפשרת לנו לעמוד בתחרות הקשוחה בענף בגאווה ובביטחון.

רהיט למידותיכם
הרהיטים הנוצרים בסטודיו אינם סידרתיים ואינם ניתנים לשכפול. האמירה "נעצב רהיט למידותיכם" אינה סיסמה, אלא מהות. כל פריט מהווה יצירה חד-פעמית, תוצאה של מלאכת יד אמנותית. המטבחים המעוצבים בסטודיו הם תוצר של שנים של מחקר, למידה והתבוננות, ובמהותם מבקשים לנסח את סוד הקשר שבין ישן לחדש, בין פנים לחוץ, ובין האדם לבין הטבע שסביבו.


בחירה
עץ בשימוש חוזר נושא עמו מראה מובחן ומובהק, אך טווח היישומים שלו רחב ומפתיע גם עבורנו. האפשרויות העיצוביות הרבות שהוא מציע נובעות מהשכבות שנצברו בו עם השנים ומהתגובה הייחודית שלו לעיבודים שונים. כך, למשל, ניתן לבחור בגימור בצבע משופשף, שכאשר הוא מיושם על עץ משומש, נוצר מראה אותנטי שמדגיש את החריצים, השקעים וסימני הזמן, בשונה באופן מהותי מהמראה המלאכותי של שפשוף על MDF.
גם צביעה אטומה איננה מבטלת את אופיו של העץ, אלא להפך – היא חושפת את מופעי השחיקה ומבליטה את המרקם המקורי של החומר. בחירה בסוג הפיניש מאפשרת שליטה ברמת החשיפה של טקסטורות ההזדקנות: ככל שמעבדים את העץ לעומק, נחשפות שכבות שונות, עד לכדי מראה חדש לגמרי. המשחק הזה בשכבות, המתרחש בטווח של מילימטרים בודדים, פותח עולם עשיר של גימורים, שכל אחד מהם מספר סיפור אחר.



שילוב מנצח
עם הזמן התגבשה בסטודיו שפה עיצובית ייחודית, ובזכות הדיאלוג עם לקוחותינו התפתח מוצר יוצא דופן שאנו גאים בו במיוחד – מטבח המשלב בין חזיתות עץ ממוחזר, שמקורו בפירוקים, לבין חזיתות MDF צבועות או פורמייקה, המיוצרות אף הן אצלנו. זהו שילוב שמאפשר ליצור מנעד עיצובי רחב, תוך שימוש מושכל בשני חומרים שונים, שכל אחד מהם מביא עמו ערך שונה.
המפגש בין חומר אורגני, טעון היסטוריה ומלא הבעה, לבין חומר תעשייתי במראה עכשווי ומדויק, יוצר מטבחים שמשלבים בין חדש וישן, רוך וחספוס, מסורתיות ורעננות. הדיאלוג הזה בין החומרים לא רק מגדיר את זהות המטבח, אלא מרחיב את גבולות העיצוב ופותח פתח לפרשנות חדשה ומרעננת של עיצוב הבית.
לאתר שייקל>>
לעמוד הפייסבוק של שייקל>>
לחשבון האינסטגרם של שייקל>>
לכרטיס העסקי>>
עוד על שייקל>>