לקוחה ישראלית שחיה בארה"ב, ביקשה לעצב בית החדש שרכשה בטקסס ביחד עם מעצבת שתבין אותה והפקידה בידיה של נורית גפן את מלאכת העיצוב. התהליך כולו התנהל בשלט רחוק, ובאמצעות שימוש בכלי AI קוצרו ודויקו התהליכים. ביקשנו מנורית שתספר לנו על ההתנהלות בפרויקט הכל כך מורכב והרחוק הזה.
המעצבת נורית גפן משתפת: הלקוחה, ישראלית שחיה בארה"ב שנים רבות ועוסקת בנדל"ן, רצתה לעצב את הבית החדש שרכשה. זה לא היה עוד פרויקט עבורה, אלא הבית שמייצג אותה, את סגנון החיים שלה, ואת הערכים שהיא רוצה להביא לידי ביטוי בסביבתה האישית. לא היתה בינינו היכרות מוקדמת והיא נחשפה לעבודות שעשיתי דרך האינטרנט. היא עבדה בעבר עם מעצבי פנים אמריקאים במספר נכסים, ואף בתחילת הדרך של הבית הזה היא שכרה מעצבת פנים מקומית, ולאחר שלא הייתה מרוצה חשבה בתחילה שתצרף אותי לעבודה במקביל למעצבת המקומית, אך תוך ימים ספורים החליטה להפקיד בידיי את הפרויקט באופן בלעדי.
להרגיש בבית
הלקוחה הבינה שמה שהיא באמת מחפשת זה לא רק מעצב מוכשר, אלא גם מישהו שיבין אותה עד הסוף. לא מדובר רק באסתטיקה, אלא בהבנה עמוקה של התרבות, הצרכים וההרגלים הישראליים – אלה שאי אפשר תמיד להסביר, אבל מרגישים בבית כשנמצאים שם. מעצב מקומי יכול ליצור בית מרשים, אבל הוא לא תמיד יידע לשלב את הניואנסים הקטנים שעושים לישראלים תחושה של בית.
בתים שבהם מתגוררים ישראלים בחו"ל צריכים להכיל אלמנטים שמזכירים להם את הבית, בין אם זה מטבח רחב שמתאים לאירוח, סידור פונקציונלי ומשפחתי, או שילוב של חומרים מוכרים.
עיצוב מרחוק
זהו בית שעיצבתי בתהליך של עיצוב מרחוק. מעולם לא ביקרתי בבית הזה, ומבחינתי זה דרש חשיבה מיחדת והתאמות יצירתיות. בתהליך המסורתי אני פוגשת את הלקוחות ומגיעה פיזית לחלל, חשה את כיווני האור, את החומרים והתחושה הכללית של הבית. לעומת זאת, בעבודה מרחוק הכל מתבצע דרך מסכים, הדמיות ודיאלוגים וירטואליים.
חוויה טכנולוגית
הפרויקט הזה הוא לא רק תהליך עיצובי אלא גם חוויה טכנולוגית חדשה. השימוש בטכנולוגיית AI מאפשר לי ליצור התאמות עיצוביות מדויקות תוך שילוב של אלגוריתמים שמנתחים את צרכי הלקוח, מאתרים את המקום הנכון לרכישת תכולת הבית ואני נעזרת גם בתוכנות שמייצרות הדמיות ריאליסטיות, ומערכות המאפשרות ניהול ופיקוח מרחוק. זהו תהליך חכם ומדויק יותר, שמעניק יתרון עצום לישראלים בחו"ל אשר מחפשים מעצב פנים שמבין את הראש שלהם, אבל לא חייב להיות פיזית בקרבת מקום.
בעבר ביצעתי גם תהליכים דומים שבהם הנכס נמצא בארץ והלקוחות נמצאים בחו"ל, אבל בפרויקט הזה לקחתי את הרעיון צעד קדימה, כשלא הייתה לי האופציה להיות נוכחת פיסית בבית ובחנויות. הבינה המלאכותית הפכה לכלי מרכזי בתהליך העיצוב, לא רק כמקור להשראה, אלא כמנוע תכנון מדויק שאיפשר לי להציע פתרונות חכמים ויעילים יותר בשלבי הקונספט העיצובי ובחירת הפריטים.
התאמת הפריטים
לאחר שהוגדר הקונספט העיצובי, בניתי לוחות השראה לכל חלל. כבר כאן הבינה המלאכותית נכנסה לפעולה, ואיפשרה לי לאתר פריטים שמתאימים בדיוק למידות, לסגנון ולתקציב. במקום חיפושים ידניים אינסופיים, המערכות זיהו רהיטים, גופי תאורה, שטיחים ואביזרים, תוך סינון אוטומטי לפי פרמטרים של מחיר, זמינות ומיקום.
אחד האתגרים המורכבים בעיצוב מרחוק הוא התאמת הפריטים מלוחות ההשראה אל ההיצע הקיים בשוק. כאן הבינה המלאכותית תרמה באופן משמעותי – היא איפשרה לי למצוא במדוייק את הפריטים שבחרתי בלוחות ההשראה, עם נתונים מעודכנים על זמינותם בחנויות, מחירים והאפשרות לשלוח אותם ישירות לבית הלקוחה.
כל פריט שנבחר בפועל החליף את הדגם ההתחלתי בלוח ההשראה, וכך הלוחות הפכו לרשימת רכישות מסודרת ומעודכנת בזמן אמת. השימוש בבינה מלאכותית הפך את התהליך למדויק, יעיל ומותאם אישית, תוך חיסכון משמעותי בזמן ואנרגיה. כל בחירה הייתה לא רק אסתטית, אלא גם נכונה מבחינת המידות והתקציב.
פרשנות רגשית
למרות היתרונות הרבים שבינה מלאכותית מציעה, העבודה איתה מציבה גם אתגרים ייחודיים שדורשים חשיבה יצירתית והתאמות בתהליך העבודה. בינה מלאכותית מצוינת בזיהוי דפוסים, בהתאמת צבעים לפי חוקים עיצוביים, ובמציאת פריטים שעומדים בקריטריונים של מחיר, גודל וזמינות. אבל היא לא מבינה תחושות, זכרונות או חוויות רגשיות. אם לקוחה מספרת לי שהיא רוצה "בית עם נשמה", אני לא יכולה להישען על כלי AI שיבין למה היא מתכוונת – זהו תהליך שדורש פרשנות אנושית. לכן, האתגר הגדול ביותר הוא לדעת מתי להשתמש בבינה מלאכותית ומתי לסמוך על התחושות שלי כמעצבת.
לסנן ולדייק
הבינה מלאכותית יכולה להציע מאות ואלפי אפשרויות לכל פריט – כמות שהייתי מתקשה להגיע אליה בחיפושים ידניים. אבל כמות גדולה מדי של אפשרויות עלולה להיות מלכודת, כי היא מעכבת החלטות ומקשה על התמקדות בקו עיצובי ברור. האתגר הוא לדעת לסנן נכון ולשמור על קונספט מגובש בתוך ים האפשרויות. בסופו של דבר קיימת גם עבודה מול ספקים ושירות לקוחות. העובדה שאני יכולה למצוא פריטים מושלמים בלחיצת כפתור לא מבטיחה שכל התהליך יהיה חלק. בחלק מהמקרים נדרשים בירורים לגבי חומרים ואספקה, או התמודדות עם שינויי מלאי שלא מתעדכנים בזמן אמת.
קיצור תהליכים
ללא ספק, השימוש בבינה מלאכותית שינה לחלוטין את חוויית הלקוח ואת קצב העבודה בפרויקט הזה. העיצוב הושלם בתוך חודש וחצי בלבד, תהליך שבאופן המסורתי היה לוקח חודשים ארוכים. היכולת להשתמש בכלים חכמים לאיתור פריטים מדויקים במידות, במחיר ובזמינות, יחד עם יצירת לוחות קניות בזמן אמת, הפכה את קבלת ההחלטות לממוקדת וחסכה שלבים מיותרים.
העתיד כבר כאן
להבנתי, בינה מלאכותית יכולה לשפר את תהליך העבודה של מעצבים, אבל היא לא תוכל להחליף אותם. עיצוב פנים הוא הרבה יותר מאוסף של החלטות אסתטיות או פונקציונליות. זהו תהליך המבוסס על רגש, אינטואיציה, הבנה עמוקה של הלקוח, ויכולת לחבר בין כל האלמנטים לכדי חוויה שלמה. הבינה המלאכותית היא כלי עוצמתי, אבל היא לא יכולה להבין לעומק תרבות וסגנון חיים,
ואין לה יכולת לזהות את הניואנסים הקטנים שהופכים בית לשלם – תחושת זרימה, נוחות, אור ורגש, או להבין מה הלקוח באמת רוצה. העתיד טמון בשילוב בין בינה מלאכותית לכישרון אנושי.
מעצבים שישכילו לשלב טכנולוגיה בתהליך העבודה שלהם יהיו מהירים יותר, מדויקים יותר, ובעלי יכולת להציע פתרונות טובים יותר ללקוחותיהם, אבל ללא הרגש והאינטואיציה – לא יהיה עיצוב פנים אמיתי.
עיצוב: נורית גפן
צילום: Anthony James
צילום תמונת פרופיל: שירן כרמל
לאתר של נורית גפן>>
לעמוד הפייסבוק של נורית>>
לחשבון האינסטגרם של נורית>>