מהסטודיו שלה שנמצא בין ירושלים לים המלח, פועלת מעצבת הפנים והנדסאית האדריכלות שרית הראל בגישה רגישה ובלתי מתפשרת. את הדרך המקצועית שלה היא מובילה מתוך סקרנות ויכולת לראות בכל חלל את הפוטנציאל הגלום בו. שרית מתמקדת בתכנון פרקטי, בחומרים טבעיים שהזמן עושה להם רק טוב, ובאסתטיקה מחושבת, מתוך אמונה שעיצוב טוב נבנה בשכבות – של מחשבה, של חומר ושל חיים.

www.pnim.co.il
צילום: טל אלקבץ

חמש עובדות

1. אני בעלת תעודת צורפת, אך למעט טבעת הנישואין של בעלי שיצרתי במו ידיי, לא התמקדתי בתחום הזה. החיבור לחומר והבנת התלת-ממד נותרו חלק מהותי מהשפה העיצובית שלי.
2. גדלתי כילדה שנייה מבין שמונה אחים ואחיות, עם אחריות מגיל צעיר לאחיי הקטנים, וזה עיצב את האדם שאני היום – עצמאית, אחראית וגמישה, עם יכולת מפותחת למצוא פתרונות יצירתיים בכל מצב.
3. יש בי סקרנות תמידית – מתכון מעניין, תערוכה חדשה או ספר מסקרן, מבחינתי מתורגמים מייד לפעולה. הסביבה שלי נהנית, אם זה בארוחות ביתיות שאני מבשלת, בנסיעות או בשיחות על תרבות ואמנות.
4. אני אדם בתנועה. מאמינה בהתפתחות אישית מתמדת. בשנה האחרונה העמקתי בלימודי שיטת ימימה – לימודי חשיבה הכרתית.
5. יש לי רגישות מיוחדת לריחות שמשמשת אותי כמעט כ"חוש שישי" בעבודתי. הזיכרון שלי מאורגן סביב תמונות וריחות, היכולת הזו מאפשרת לי להתאים ריח לחלל כחומר נוסף שמשלים את החוויה הוויזואלית.

www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד

המשפחה והבית 

אני נשואה לזיו, חברי הראשון מגיל 17, ויחד אנחנו הורים לארבעה ילדים, כשהבכור כבר בן 21. ביתנו ממוקם ביישוב קהילתי בין ירושלים לים המלח. אחרי עשור של מגורים בקרוואן, בנינו את הבית שלנו, ובצמוד אליו נמצא הסטודיו שלי.
הנוף המדברי נשקף מחלונותינו והוא אינו רק מקור להשראה יומיומית, אלא השפעה ישירה על השפה העיצובית שלי – בפלטת הצבעים, בטקסטורות ובחומרים שאני בוחרת לשלב.
הבית שלי מספר את הסיפור שלי: שורשים במשפחה של יוצרים – אבא איש טכנולוגיה ופסנתרן, לצד סבים שניהלו גלריה לאמנות ישראלית.
כיום, הבית שלי משקף את כל אלה: פסנתר כנף בסלון, דיוקן של סבתי מעל, קווים נקיים אך חמים, שילוב של חומרים טבעיים, רהיטים עכשוויים לצד פריטי וינטג' נבחרים ומטבח פתוח עם אי גדול המזמין לבישול ואירוח משותף.

www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד
www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד

עיצוב פנים

אני בעלת תואר בלימודי הנדסאות אדריכלות במכללת אורט, אך הלמידה המעשית המשמעותית התרחשה במקביל, כאשר עבדתי במשרד בוטיק ירושלמי לעיצוב פנים. שם נחשפתי להיבטים הפרקטיים של המקצוע והמורכבויות היומיומיות שלו. אחרי ארבע שנות עבודה במשרד, יצאתי לדרך עצמאית. הצעדים הראשונים היו פרויקטים משפחתיים, ומכאן התרחב מעגל הלקוחות בהדרגה, מפה לאוזן. אני מאמינה שאין תחליף לצמיחה מקצועית אורגנית. כל פרויקט, כל אתגר, כל התנסות עם חומר וטכניקה חדשים מוסיפים שכבה נוספת לידע ולאינטואיציה שאני מביאה לכל עבודה חדשה.

www.pnim.co.il
צילום: אילן נרינסקי

החלל, הלקוח והחומר

קשה להגדיר את העיצוב שלי במונחים של סגנון. אני רואה בכל פרויקט דיאלוג ייחודי בין החלל, הלקוח והחומר. הנטייה שלי היא להשתמש בפלטות חומרים טבעיים בחללים לא מתאמצים.
אני נהנית ליצור, לחשוב מחוץ לקופסה ולחקור רעיונות חדשים, תוך שמירה על קלאסיות ואלגנטיות. עבודתי מתאפיינת בהקשבה, הן למרחב הפיזי על מגבלותיו ויתרונותיו, והן לאנשים שיחיו ויפעלו בו. אני מאמינה שעיצוב מוצלח משקף באופן אותנטי את זהות המשתמשים, אך גם מעז להוביל את הלקוחות צעד אחד קדימה, אל מרחבים שלא בהכרח היו מגיעים אליהם לבדם.
הדבר הראשון שאני עושה כאשר אני מגיעה לפרויקט חדש הוא לזהות את נקודות החוזק הטבעיות של החלל – האוצרות שראוי לשמר ולהעצים. אני מתחילה בשאילת שאלות: האם קיימת רצפה בעלת ערך שאפשר לחשוף? האם ישנו נוף שכרגע מוסתר? מעבר להתייחסות הפיזית של החלל, אני מחפשת את ההקשר הרחב יותר – המיקום הגיאוגרפי, ההיסטוריה של המבנה, ובעיקר לאנשים. 

www.pnim.co.il
צילום: אילן נרינסקי

חומר חי ומתפתח

עץ הוא החומר שמהדהד בי באופן העמוק ביותר ולכן אפשר למצוא שימוש נרחב בו בפרויקטים שלי. האהבה שלי לעץ נובעת מהגמישות המופלאה שלו לבטא שפות עיצוביות מגוונות ולהשתלב בכל סגנון. העץ הוא חומר שמאפשר טרנספורמציה מרתקת – מקורות עץ גולמיות משוחזרות ועד למחיצות מעודנות שעברו עיבוד CNC מתקדם. אפשר לפסל בו, ליצור ממנו ריהוט, לבנות באמצעותו פתרונות אחסון או מחיצות שמגדירות חללים. הוא יכול להופיע כרצפת פרקט חמימה או כאלמנט דקורטיבי שמוסיף עומק ואופי.
מה שמרתק אותי במיוחד בעץ הוא יכולתו להתיישן באצילות – כל שריטה וסימן שימוש מוסיפים לו אופי והיסטוריה, מה שהופך אותו לחומר שחי ומתפתח עם הבית ועם דייריו.

www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד
www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד

לשמור על האנרגיה

לאחרונה למדתי ללמוד לסרב לפרויקטים שאינם מתאימים באמת לחזון ולכיוון המקצועי של המשרד. הבנתי שכדי לשמור על רמת איכות גבוהה ועל האנרגיה היצירתית הנדרשת, עליי להתמקד בעבודות שבהן אוכל לבטא את מלוא הערך המוסף שלי. זהו אתגר לא פשוט למעצבת שרגילה למצוא פתרונות ולהגיד "כן", אך התובנה שסירוב מושכל הוא למעשה בחירה חיובית – בי וגם בלקוחות שמתאימים באמת לשפה העיצובית שלי – היתה צעד חשוב בהתפתחות המקצועית שלי.

www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד
www.pnim.co.il
צילום: יואב פלד

פרופורציות

אחת התופעות שאני מזהה בתכנון בתים ישראליים היא הכמיהה לחללים ציבוריים מרשימים עם תקרות גבוהות במיוחד. הטעות המשמעותית מתרחשת בשלב הריהוט, כאשר הפריטים שנבחרים אינם תואמים לפרופורציות המרחב שנוצר. התוצאה היא חלל שמרגיש ריק, לא מאוזן ולעתים אף מנוכר, שבו הריהוט "הולך לאיבוד" ואינו מצליח להכיל את המרחב האדריכלי.
הפתרון שאני מציעה הוא התאמה מדויקת של קנה המידה: בחירת ספה גדולה ונדיבה שתמלא את החלל באופן מכבד, שטיחים בגודל המתאים שיוצרים עוגן ויגדירו את אזורי הישיבה בבירור. טקסטיל עשיר הוא מרכיב קריטי נוסף – שילוב של וילונות מהרצפה עד התקרה, שכבות של כריות במרקמים מגוונים, ושימוש בטקסטורות שיוצרות חמימות ועומק חזותי. 

www.pnim.co.il
צילום: אילן נרינסקי

פרקטיקה

הפרקטיקה היא תמיד נקודת המוצא בתפיסת העיצוב שלי. אני מאמינה שמרחב מוצלח מתחיל בתכנון נכון של הפונקציונליות, בהבנה מדויקת של אופן השימוש בחלל, בהעמדת ריהוט שמשרתת את זרימת התנועה בבית, ובמציאת מקום מדויק לכל פעילות ופונקציה. רק כשהבסיס הפרקטי מוצק, אני פונה לשכבת האסתטיקה שמתבטאת במינון מדויק של חומרים ופריטים. זהו מחול עדין בין צרכים מעשיים לבין שאיפות אסתטיות, כאשר המטרה היא ליצור חלל שלא רק נראה מרהיב, אלא גם עובד באופן מושלם עבור המשתמשים בו.

www.pnim.co.il
צילום: אילן נרינסקי
www.pnim.co.il
צילום: עידן גור

טיפ עיצובי

תאורה היא למעשה חומר גלם עיצובי נוסף, שהשפעתו על חווית המרחב עמוקה ומשמעותית. בסלון, אני לא אוהבת להסתמך על תאורת תקרה מרכזית בלבד, אלא לשלב תאורה רכה מגוונת: מנורות עמידה, ספוטים סמויים או גופי תאורה תלויים נמוך. תאורה מרובדת יוצרת אווירה חמימה ועוטפת שמשדרגת את תחושת החלל.
ועוד דבר חשוב: ממליצה לתכנן את הגישה לחדר הרחצה כך שלא תפריע למהלך השינה. אין מעצבן יותר מלהתעורר באמצע הלילה ולהסתנוור מתאורת האמבטיה כששבן/בת הזוג נכנסים לחדר הרחצה. לכאורה פרט קטן, אבל כזה שמשפיע באופן משמעותי על איכות החיים.

עיצוב: שרית הראל

לאתר של שרית הראל>>
לכרטיס העסקי של שרית>>
לעמוד הפייסבוק של שרית>>
לחשבון האינסטגרם של שרית>>

השארת תגובה