מרים כרמלי

כמעט בכל תהליך עיצובי ישנו הרגע הזה שבו מחפשים אחר הפריט הייחודי שיעשה את אפקט ה"ואוו", ולא תמיד זה פשוט למצוא משהו שלא ראינו כבר בעוד מקומות ומיצינו. אז למרים כרמלי יש את התשובה המושלמת. מרים מלקטת בפינצטה שטיחי וינטג' שנארגו בשיטות מסורתיות בכפרים שבמזרח אירופה, וכל אחד משטיחי הקילים הססגוניים בחנות MIRIAM הוא יחיד ומיוחד – אין עוד אחד בדיוק כזה.

www.pnim.co.il
צילום: אבישג שאר ישוב

קצת עליי

1. אני בת 36, אמא לארבעה: יהונתן, ניר, הדר ואלישע.
2. אני מתגוררת בשדה בועז אשר בגוש עציון.
3. לפני שהתחלתי לייבא את השטיחים לא היה לי קשר לעולם העיצוב.
4. למדתי לתואר ראשון בביולוגיה, ובמהלך לימודי התואר השני במדעי המוח וההתנהגות ילדתי את בני השלישי, ויצאתי לחופשת לידה שבמהלכה התחיל החיבור לשטיחים.
5. אני מאוד אוהבת שיתופי פעולה. כך למשל, יצרתי שת"פ עם יעל רוזמרין – מעצבת בגדים מדהימה –  קולקציית קפסולה של בגדים בהשראת השטיחים.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל

ההתחלה

במהלך חופשת הלידה של בני השלישי טסתי לבקר את סבתי ברומניה וטיילנו בכפר סמוך בשוק מקומי. זו הייתה הפעם הראשונה שבה נתקלתי בשטיח והתאהבתי ממבט ראשון. זה היה שטיח צמר טבעי ומיוחד שלא ראיתי כמותו בחיי. כמובן שהוא בא איתי לארץ והמחמאות וההתעניינות לא איחרו לבוא יחד עם הרבה רצון מהסביבה לרכוש שטיח בסגנון. הבנתי שיש פה משהו מאוד ייחודי  והתחלתי לייבא שטיחים כאלו ולהכיר את העולם הזה מקרוב.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל

רומניה-ישראל

איך שהתחלתי את ההרפתקה של קו רומניה-ישראל התחילה הקורונה. מה שבהתחלה היה נראה כמכשול רציני הפך דווקא לגורם מפתיע שפתח לי את עולם השטיחים מרחוק. ספקים היו שולחים לי תמונות של שטיחים ואני הייתי בוחרת אותם, ובמקביל דרך האינסטגרם הגיעו אלי ספקים נוספים מארצות אחרות כמו טורקיה ואוקראינה. אחרי הקורונה חזרתי לבקר ברומניה, ואל כל אותם המפגשים שהיו חסרים לי בתקופת הסגר – עם הנשים המבוגרות שאורגות את השטיחים. נותרו עוד מעט נשים שעוסקות במלאכות הללו. הדור הצעיר נוטש את הכפרים ואת המסורת ועובר לגור בעיר. אין מי שישמר את מלאכת האריגה שפשוט הולכת ונעלמת מהעולם.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל
www.pnim.co.il
צילום: אבישג שאר ישוב

השטיחים

רוב השטיחים שלי הם שטיחי וינטג' בני עשרות שנים שנשמרו בכל מיני בתים. ככל ששטיח עתיק יותר בעיניי הערך שלו עולה והוא שווה יותר. ולו רק בגלל העובדה שהם נעשים נדירים ואין תחליף לצבע הפסטלי המיוחד שנוצר בצבעי השטיח עם חלוף הזמן. גם נושא הקיימות כמובן מתחבר לשטיחים שנארגו בעבודה ידנית מצמר טבעי, וכעת יש להם שימוש חוזר ללא צורך בייצור חדש.
המחיר נע בטווח בין 2300-6000 ש"ח לשטיחי הקילים, 1700-2500 ש"ח לשטיחי הצמר הטבעי. כל שטיח הוא ייחודי ומיוחד. ארוגים בשיטה מסורתית בעבודת יד מרגשת. המכירה היא און ליין באמצעות האתר שלי ויש אפשרות לתיאום וביקור בצור הדסה.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל

מסורת

מעבר ליצירות האומנות שיש בשטיחים הארוגים והמרהיבים הללו, יש פה מסורת שעוברת מדור לדור כבר מאות שנים. אם מעבירה לבתה את מלאכת האריגה. כשאני נוגעת לראשונה בשטיח חדש אני קודם מנסה לדמיין את השיחות והסיפורים שהיו באותו הבית, שיחות שנארגו גם הן לתוך השטיח. המוטיבים החוזרים שנארגים על השטיח הם של פרחים וטבע, וזה נולד מתוך הרצון להפריח את פנים הבית כשבחוץ קר מאוד. למעשה, השטיחים במקור נועדו לתלייה על הקירות בבתי העץ בכפרים, כדי לייצר שכבת בידוד נוספת.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל
www.pnim.co.il
צילום: אבישג שאר ישוב

מסע בזמן

אני דוברת רומנית ולכן יש לי אפשרות לשוחח עם נשות הכפרים, לטעום קצת מהחיים שלהן, לראות את הפער הענק שנוצר בתקופה של 50 שנה. זו ממש הזדמנות לחזור אחורה בזמן. אני מאמינה שהבחירה שלי לייבא שטיחים עם סיפור של מסורת קדומה נותנת איזשהו עוגן בעולם המהיר הזה שבו אנחנו חיים. יש כאן עצירה של המירוץ שמאפשרת רגע של הסתכלות לתוך העבר, ולתוך הבחירה של החומרים שאנחנו מוקפים בהם בחיינו. בעולם של מכונות ענקיות שמייצרות מוצרים מדוייקים, עבודת היד של השטיחים מלמדת אותי על אנושיות שבאה לידי ביטוי דווקא בחוסר הדיוק בטקסטורות המשתנות לאורך השטיח, ממש כפי שאנחנו משתנים לאורך חיינו.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל
www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל

שילובים

הייחודיות בשטיחים שלי יכולה בעיקר לבוא לידי ביטוי באופן השילוב שלהם בתוך המרחב. אפשר לשלב אותם עם ריהוט כפרי או מודרני, יש כל כך הרבה אפשרויות שאפשר ליצור. לכן לא הייתי מגדירה אותם כמתאימים לסגנון מסויים.

www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל
www.pnim.co.il
צילום: סיגל בראל

הלקוחות

כשפתחתי את העסק פנו אלי בעיקר נשים מבוגרות שהשטיחים הזכירו להן את בית אמא או סבתא, וזה תמיד נורא ריגש אותי לשמוע את הסיפורים ונוצרו גם קשרים מיוחדים. בשנתיים האחרונות אני רואה שיש ביקוש דווקא של נשים צעירות ונשים מתחום העיצוב. יש איזשהי מגמה של השתלבות מאוד מעניינת של השטיחים בעולם העיצוב. לא יודעת אם אפשר לקרוא לזה טרנד, אבל בהחלט מרגישה שהצלחתי להביא את הסגנון הזה מכיוון אחר וחדשני.

www.pnim.co.il
צילום: אבישג שאר ישוב

בחירות

לא היה לי קשר לעולם העיצוב לפני החיבור לשטיחים. לפעמים אני מרגישה שהעסק הזה בחר בי יותר משאני בחרתי בו. וזו בדיוק הנקודה בה הכל התחיל, ולשם מתנקז כל הריגוש בעסק הזה – הרגע של הבחירה. כשאני רואה שטיח שכובש את ליבי אני מביאה את הבחירות שלי ואת הטעם שלי לקהל הישראלי. מצד אחד קיים בזה ריגוש, ומצד שני קיים בזה אתגר. יש תמיד שאלה האם יאהבו. יש פה גם חשיפה שמאתגרת אותי גם בפן האישי וגם בפן המקצועי. בינתיים אני יכולה להגיד שהחוויה היא חיובית ונעימה. בעתיד אני רואה את עצמי מייבאת שטיחים ייחודיים מעוד ארצות, ובעיקר ממשיכה ללכת אחרי הלב.

לאתר מרים>>
לעמוד הפייסבוק של מרים>>
לחשבון האינסטגרם של מרים>>