בית פרטי ורחב-ידיים, שתוכנן על ידי שרה ונירית פרנקל, בעלות המשרד פרנקל אדריכלות ועיצוב, עוצב בסגנון השואב השראה מבתי חווה קלאסיים אך זוכה כאן לפרשנות מודרנית ומרעננת. התוצאה היא שילוב מדויק בין יוקרה קלאסית לבין חמימות ביתית, המותאמת במיוחד למשפחה שאוהבת להתכנס, לארח ולחיות את היומיום בחיבור מתמיד בין פנים לחוץ.
נירית פרנקל משתפת: זהו בית פרטי שתכננו ביישוב כפרי עבור בני זוג בשנות ה-50 לחייהם, הורים לשלושה ילדים: נער מתבגר ושני ילדים בוגרים שכבר פרשו מהקן והקימו משפחות משלהם, אך גם להם ייחדנו בבית החדש אזורי אירוח נפרדים. שטח המגרש כ־700 מ"ר ושטח הבית כ-400 מ"ר, מתוכם כ-250 מ"ר במפלס הקרקע. הבית עוצב בסגנון ה-Farm Houses, שהפך בשנים האחרונות לאחת ממגמות התכנון הבולטות בישראל. הסגנון הזה מאופיין בבתים יוקרתיים ומפנקים, ועם זאת חמים, נינוחים וביתיים, ללא ראוותנות מיותרת.
את חזיתות הבית בחרנו לבדל בכמה היבטים, אחד מהם הוא באמצעות שימוש בחומרי חיפוי שונים: בגוש הציבורי השתמשנו בטיח מינרלי בהיר ובעל טקסטורה, ואילו בגוש הפרטי עבדנו עם אבן לקט ישראלית בגוונים אפרפרים. כדי להעצים את המראה הנקי יישמנו שיטה ייחודית, המבוססת על מריחת כמות נדיבה של כוחלה בין האבנים, ומטשטשת את הזוויות החדות של החומר הטבעי ומאפשרת לקבל נראות אחידה, רכה ונקייה יותר.
בני הזוג (הוא עובד בענף הבנייה והיא בעלת מקצוע חופשי), הגיעו אלינו בעקבות פרויקט קודם שתוכנן במשרדנו. הם רכשו מגרש כפול, וביקשו לתכנן בו בית המותאם לצרכיהם ולאורחות חייהם כיום ובעתיד. שני ילדיהם הבוגרים כבר אינם מתגוררים בבית, אך מרבים להגיע להתארח, ואילו הבן הצעיר עדיין מתגורר עמם, אך כבר בשלב חיים שדורש פרטיות. מתוך כך, השאיפה שלנו הייתה לייצר מבנה דו-מפלסי: במפלס הקרקע תוכננו אגף האירוח, סוויטת ההורים והפונקציות התפעוליות, ובמפלס התחתון, המוקף חצרות אנגליות המכניסות שפע אור ואוויר טבעי, מוקמו סוויטות עבור הילדים.
המגרש הוא מישורי ופינתי ופונה לשני רחובות – האחד שקט והשני מרכזי יותר. קווי הבניין הקדמיים רחבים יותר מהצידיים, ולכן בחרנו למקם את המבנה כך שאזור האירוח החיצוני פונה למעשה אל חזית הרחוב. את תחושת הפרטיות הנדרשת השגנו באמצעות נטיעת עצים ושפע של צמחייה, שהפכו את הבית והגינה לאינטימיים ומוגנים.
בין שני הגושים מהרכזיים תוכנן אזור מחבר שבו נמצאת מבואת הכניסה. בגוש הגדול ממוקם החלל הציבורי ובו הסלון, המטבח, פינת האוכל ופינת המשפחה, ואילו בגוש השני תוכננו גרם מדרגות, שירותי האורחים, חדר השירות ומאסטר ההורים המרווח שתופס חלק נכבד מכלל שטח הגוש.
משני צידי דלת הכניסה תוכננו ויטרינות ברזל עם מילואת זכוכית סבתא, דרכן חודר למבואה שפע של אור טבעי. עיצוב האזור הזה מרמז על העתיד לבוא והאלמנטים הדומיננטיים שבולטים בו הם חיפוי קיר מעץ אלון בגוון טבעי וקונסולה אלגנטית ממתכת שחורה. פנייה ימינה מובילה לאגף הציבורי, שם נחשף מלוא גובה המבנה שמיתמר עד לשיא של 6 מ', כשתקרת העץ משתלבת בגוונים החמים והטבעיים ששולטים במרחב הזה.
רהיט דו-כיווני מעץ אלון תוכנן כך שישרת מצד אחד את פינת המשפחה ומצידו האחר את הסלון. בתוך הרהיט שולבו הטלוויזיה, מערכות הסאונד והמיזוג, לצד שפע של פתרונות אחסון חבויים.
את הסלון חובקות שתי ויטרינות הפונות אל הגינה, והוא תוכנן כמרחב מזמין ומפנק, עם פינת ישיבה הכוללת ספות וכורסאות המונחות על שטיח בגוון פשתן בהיר. הטקסטיל, האקססוריז ופרטי האמנות מוסיפים נגיעות של צבעוניות עמוקה ועשירה יותר למעטפת הבהירה.
בצידו השני של האגף מוקמו המטבח ופינת האוכל, המשתלבת כחלק אינטגרלי ממנו. תיכננו יחידת נגרות גבוהה המשרתת את המטבח, ובניצב לה יחידה נמוכה המשמשת את שתי הפונקציות גם יחד. בצד הפונה למטבח שולבו הכיור ומשטח עבודה להכנות, ובהמשכה משנה היחידה את ייעודה ומשרתת את פינת האוכל, עם תאים פתוחים לתצוגת בקבוקי אלכוהול וכוסות.
אחת הבחירות המעניינות שעשינו במטבח היא קולט האדים שממוקם מעל הכיריים והתנור, והודגש במסגרת פליז – אלמנט החוזר גם בפתחים של מערכת המיזוג שמעליו.
מהוויטרינה הסמוכה לפינת האוכל יוצאים אל אזור האירוח החיצוני, שבו מוקמו מטבח חוץ מאובזר, פינת לאונג' נמוכה ופינת אוכל תחת פרגולה. בהמשכה של החצר עוצבו אזורי דשא, שבהם נהנים לשחק הנכדים הקטנים, ובכל ההיקף שולבו עצים וצמחייה מטפסת במדרג לגובה. כך נוצרה אינטימיות והושגה הפרדה אופטימלית מהרחוב הסמוך, באמצעות אופק ירוק שנשקף לא רק בעת הישיבה בגינה אלא גם מתוך חללי הבית עצמו.
בצידה השמאלי של מבואת הכניסה מוקמו שירותי האורחים וגרם המדרגות המוביל אל קומת המרתף. בקומת המרתף תוכננו שתי יחידות אירוח עבור הילדים הבוגרים, לימים בהם הם מגיעים להתארח, לצד סוויטת שינה ואירוח לבן הצעיר. בנוסף, עוצב בה חדר כושר ביתי שהוקדש לאבי המשפחה. בחדר שולבו מגוון רחב של מכשירים, מערכת סאונד איכותית ושפע שטחי אחסון פרקטיים.
באיזור הפרטי במפלס העליון תוכננו חדר השירות והכביסה ויחידת אירוח קטנה, כאשר את עיקר השטח תופסת יחידת ההורים, שאליה נכנסים דרך דלת עץ רחבה. עם פתיחת הדלת נחשף חלל מואר ומרווח המתפרש תחת גג משופע, ששיא גובהו מגיע לכ-5.5 מ'.
בציר המקשר בין אזור השינה לחדר הרחצה יצרנו מבואת ארונות כשבצידה השמאלי ארון קיר גדול עבור הבעל ומימין, חדר ארונות שצורתו ח', עבור אם המשפחה. את קיר גב המיטה חיפינו בטפט טקסטורלי בגוון נס-קפה אפרפר, שמאגד ומעגן את הפונקציות בחדר. בסמוך תוכננה יציאה אל חצר אינטימית קטנה, המיועדת לשימושם הבלעדי של בני הזוג.
חדר הרחצה תוכנן כמרחב מפנק במיוחד: רצפה מצוירת בניחוח מעט אתני, ארון אמבט ארוך ורחב עם משטח שיש קררה טבעי, ומקלחון ייחודי שיכול לשמש על פי דרישה גם כסאונה – אלמנט לא שגרתי בבתים פרטיים. בנוסף תוכנן בו ספסל בצורת ח', המעצים את חוויית הרחצה והופך אותה למרגיעה ועוצמתית במיוחד.
בפרויקט הזה הצלחנו להגיע לתוצאה שהיא בית חווה מודרני, השואב השראה ממבנים חקלאיים קלאסיים אך מפרש אותם מחדש בשפה עכשווית. שילוב החומרים הטבעיים, פתרונות הנגרות והקשר ההדוק בין הפנים לחוץ יצרו בית חמים ומזמין, שמעניק לדייריו תחושת רוגע וקרקע בטוחה, ובו זמנית מהווה מסגרת אידיאלית למשפחה שמרבה להיפגש, לארח ולחיות את היומיום במלואו.
אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב
צילומים: איתי בנית
לחשבון האינסטגרם של נירית פרנקל>>
עוד על שרה ונירית פרנקל>>